Ik had de geweldige kans om naar Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja te gaan.

Angkor Wat bezoeken: de reis begint

Dit is volgens mainstream bronnen het grootste religieuze monument ter wereld, zo’n 900 jaar oud. Echter, ik geloof dat dat het verhaal is dat we te horen krijgen, maar in werkelijkheid, na het zelf te hebben gezien, denk ik dat het eigenlijk veel ouder is.

De dag ervoor had ik wat voorbereidingen getroffen hoe ik de tour wilde doen. Uiteindelijk koos ik voor een semi-privé tour, samen met twee Chinezen en onze zeer professionele en vriendelijke gids Chan Noun Camboge.

De wonderen van Angkor Wat ervaren

Opggehaald bij het hotel in een fijne bus met airco, vervolgens een 3-daagse toegangskaart gekocht voor $62. Handig, aangezien ik de volledige tour wilde doen en alle tempels wilde zien, wat 2 dagen duurt. Uiteindelijk heb ik in 2 dagen 10 tempels bezocht.

Het is een wonderlijke ervaring en rondlopen in dit enorme complex deed me denken: “Hoe is dit in hemelsnaam eeuwen geleden gebouwd?”

Vanuit architectonisch en technologisch oogpunt lijkt dit zo extreem geavanceerd dat ik me niet kan weerhouden om me af te vragen of dit door bovenmenselijke wezens is gebouwd. Ik kan echt niet zien hoe dit is gedaan met “onze lichaamsgrootte” en technologische vooruitgang zoals we die vandaag de dag kennen.

Reflecteren op geschiedenis en beschaving

Persoonlijk was het voor mij niet alleen het zien van een paar tempels. Er zijn en dit met eigen ogen zien, deed me in absolute verwondering rondlopen, volledig verbijsterd, in de war en tegelijkertijd gefascineerd, me afvragend over de nooit eindigende zoektocht van de menselijke geschiedenis en hoe we hier zijn gekomen. Tenminste, zo was het voor mij.

Naar mijn mening was er hoogstwaarschijnlijk een oude beschaving die veel technologisch geavanceerder was dan wij vandaag de dag zijn, wie ze ook waren. Ze deden toen dingen die we met alle kennis die we vandaag de dag hebben simpelweg niet zouden kunnen doen, als we zouden proberen iets soortgelijks te bouwen.

Het heeft zeker mijn geest verder geopend na het zien van het grootste tempelcomplex ter wereld. Het is misschien net even anders dan wat er in de geschiedenisboeken wordt geleerd. Ik denk dat een open geest helpt bij zulke dingen

De wonderen en details van Angkor Wat Tempel

Een interessant detail om te weten, eigenlijk een van de vele details, is dat letterlijk ELKE centimeter van de Angkor Wat tempel is gegraveerd met symbolen die een verhaal vertellen. Wat een waanzinnige hoeveelheid tijd, inspanning en mankracht vergt om dat daadwerkelijk te doen.

Dus stel je voor dat je een complex bouwt dat tientallen jaren zou duren om te construeren, en daarna zegt iemand tegen mensen die al tientallen jaren hebben gewerkt, “Nu zorg je ervoor dat elke steen in de tempel is gegraveerd, zelfs de plaatsen die mensen niet gemakkelijk zien.”

Door de geschiedenis wandelen en afsluitende gedachten

Wandelen over deze gronden waar mensen eeuwen geleden leefden, vind ik heel fascinerend en ik moet er nog regelmatig aan denken. Het is een van de meest indrukwekkende reiservaringen die ik in mijn leven heb gehad.

Angkor Wat bezoeken: aanbevelingen

Ik raad ten zeerste aan om dit aan je bucketlist toe te voegen. Als je de kans hebt om Cambodja te bezoeken, zorg er dan voor dat je Angkor Wat toevoegt aan je reisplan. Siem Reap is ook een geweldige stad, een prima plek om een paar dagen, of zelfs weken of maanden door te brengen als je dat wilt.

De “Kleine Tour” wordt meestal gedaan op Dag 1 en bestaat uit het zien van de volgende tempels:

  • Angkor Wat Tempel
  • Banteay Kdei Tempel
  • Ta Prohm Tempel
  • Baphuon Tempel
  • Bayon Tempel

De gids verrijkte de ervaring door in staat te zijn diepgaande details en informatie te geven die je gewoon niet gaat krijgen als je besluit om zelf te gaan. Ik zou aanraden om met een gids te gaan. Zorg ervoor dat je zowel de Kleine Tour als de Grote Tour doet, wat minstens 2 dagen duurt.